Вот еще о происходящеми и конституции и почему это НЕ незаконно:
Так от, мої любі, альтернативно обдаровані друзі. Так конституція дійсно має вищу силу. Це правда. Але вона не контролює всі сфери життя, вона лиш встановлює устрій, принципи та порядок функціонування органів влади. Все. Вона не визначає довжину туалетного паперу чи вагу біляшів, не вказує що вам їсти і з ким спати. І ваша улюблена 33 стаття конституції дійсно каже, що ніхто не може бути позбавлений права на вільне пересування. Але знайдіть в собі сили дочитати до кінця хоча б ту вашу картиночку. Там написано "крім випадків передбачених законом". Уявляєте? Виявляється конституція яку ви так полюбили каже, що є ще якісь випадки які ця конституція не регулює взагалі. А що це за випадки? Наприклад, є такий закон про охорону здоров'я. Я точно знаю, що антивакси чули про нього, хоча б тому що всюди цитують норму з нього про право на нерозголошення мед інформації. Так от, цей закон, в абзаці третьому статті 30 дає право уряду вводити спеціальні режими на певних територіях. Це ж треба, виявляється уряд вводячи червону зону і певні обмеження діє згідно закону який прийнятий на основі конституції. Отакої. А що ж поліція? А поліція керується не тими картинками які вам російські клоуни поробили. Для поліції існує окремий закон, і там є стаття 32 яка визначає випадки коли можна обмежувати пересування і питати певні документи.
Це закон про нац поліцію, ст. 32, п1 Поліцейський має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують відповідне право особи, у таких випадках:
... 1.3 якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;
Ось так з дозволу улюбленої вами статті 33 конституції України.
Тому перед тим як в черговий раз вмикати камеру на своєму телефоні з питаннями "на каком основанії ви трєбуєтє" згадайте про це.
І на останок. Сертифікат. Він не містить даних про ваш стан здоров'я. Там не написано про ваш короткий пісюн чи третій сосок, не бійтесь. Ніхто про це не дізнається. Там всього лиш сказано про вжитті заходи щодо запобігання епідемії. Не більше. Це такий же документ як санітарна книжка яку вимагають мати кожного кухаря та офіціанта чи довідка про епід оточення яку ви берете щоб відвідати басейн.