Упрощенцы живем? - Юр. Ботва - общие вопросы - OffRoadMaster.com - стиль жизни 4х4!

Перейти к содержимому


Фотография

Упрощенцы живем?


  • Авторизуйтесь для ответа в теме
Сообщений в теме: 6

#1 ВНЕ САЙТА   Белый

Белый

    Юнкер

  • Юзер
  • Pip
  • Регистрация: 08 Oct 2008
  • 201 сообщений
  • Авто: УАЗ Патриот "HerBarium"
  • Имя:Виктор
  • Город:Киев

Отправлено 20 November 2011 - 22:12

Сегодня, 18 ноября, стало известно о том, что Президент Украины Виктор Янукович подписал изменения в законодательство, касающиеся упрощенной системы налогообложения.
Кроме того, закон позволяет физлицам на едином налоге регистрироваться плательщиками НДС, а также позволяет плательщику налога на прибыль относить к расходам средства, потраченные на приобретение товаров(работ, услуг) у упрощенцев, но перечень доходов и расходов плательщики налога на прибыль должны будут учитывать в разрезе контрагентов-плательщиков единого налога.

#2 ВНЕ САЙТА   Prots

Prots

    Юнкер

  • Юзер
  • Pip
  • Регистрация: 05 Jan 2009
  • 114 сообщений
  • Авто: тимчасово монопривід
  • Имя:Олег
  • Пол:Мужчина
  • Город:Львів

Отправлено 20 November 2011 - 22:31

Радився з багатьма людьми протягом останніх тижнів. Багато хто схиляється до думки, що податківці будуть по максимуму запихати всіх у третю категорію. Декому пощастить лишитися в першій-другій, але загалом тенденція простежується до поступового прикручування.

Плюс до того ще невідомо, які підзаконні акти під це пропишуть. А якщо ще стане реальністю "закон про податок на багатство", то як слушно зауважували в паралельній гілці, спрощена система стане фікцією - у другій категорії дозволений дохід до 1 млн. гривень, значить середньомісячний - до 83 тисяч; а всіх у кого дохід більше 15 неоподатковуваних мінімумів, цим законом хочуть підвести під податок у 20%.

Так що я не дуже оптимістично дивлюся в майбутнє. Ще цей рік напевно попрацюємо на спрощеній, а далі сумніваюся.

#3 ВНЕ САЙТА   Белый

Белый

    Юнкер

  • Юзер
  • Pip
  • Регистрация: 08 Oct 2008
  • 201 сообщений
  • Авто: УАЗ Патриот "HerBarium"
  • Имя:Виктор
  • Город:Киев

Отправлено 20 November 2011 - 22:38

Так що я не дуже оптимістично дивлюся в майбутнє. Ще цей рік напевно попрацюємо на спрощеній, а далі сумніваюся.
[/quote]

Я даже не сомневаюсь, что будет какое то "негласное распоряжение" что бы нивелировать эту норму, как по регистрации плательщика НДС.

#4 ВНЕ САЙТА   MARISA

MARISA

    Юнкер

  • Модератор
  • Pip
  • Регистрация: 25 Mar 2008
  • 168 сообщений
  • Авто: GL550
  • Имя:Marina
  • Пол:Женщина
  • Город:BMWclubUkraine

Отправлено 21 November 2011 - 11:26

Поскольку тема довольно животрепещущая (как для самих предпринимателей, так и для предприятий так или иначе пересекающихся с ЧПшниками), поясню о чем идет речь:

(с)
Остаточний варіант Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» був прийнятий в кінці минулого тижня.
Претензії Президента до попереднього варіанту закону полягали в наявності абзацу, вводив нульову ставку ПДВ для операцій з експорту зернових і технічних культур сільгоспвиробниками і підприємствами, які придбали у них це зерно. Дане положення за наполяганням глави держави виключили, і документ затвердили. Все. Ніяких додаткових змін, що стосуються самої системи спрощеного оподаткування, не вносили
Нагадаємо коротенько.
Новий закон вступить в силу з 1 січня 2012 року. Тому підприємства і підприємці, які вже з нового року хочуть працювати на оновленому єдиному податку, повинні до 25 січня 2012 подати відповідну заяву до податкових органів.
У той же час всі раніше отримані свідоцтва про сплату єдиного податку та патенти про внесення фіксованого податку будуть дійсні аж до отримання нового свідоцтва про єдиний податок. Кінцева дата застосування старих патентів і свідоцтв - 1 червня 2012 року.
З двох податкових систем, за якими працювали «спрощенці», залишиться лише єдиний податок. Фіксований таки скасують, як і планувалося. Зате річний оборот для «єдиноподатників» істотно збільшений:
1)підприємства зможуть мати до 5 мільйонів гривень на рік, а підприємці, відповідно
2)до 150 тисяч гривень
3)до одного або ж
4)до 3 мільйонів гривень на рік - залежно від групи.

Закон пропонує розділити «єдиноподатників» на чотири групи: відповідно з річним оборотом, кількістю найманих працівників і сферою діяльності.
Перша група. Це підприємці, які можуть мати річний оборот до 150 тисяч гривень, не мають права наймати працівників, зайняті в сфері роздрібного продажу товарів на ринках або ж надають побутові послуги (наприклад, виготовлення і ремонт взуття, одягу, галантереї, ремонт, реставрація та виготовлення килимів , меблів, технічне обслуговування та ремонт автомобілів, ремонт радіотелевізійної апаратури, побутової техніки, годинників, велосипедів, музичних інструментів, прибирання приміщень, перукарські послуги та багато іншого). Причому працювати таким підприємцям можна тільки з населенням.
Друга група. Це підприємці, які можуть мати річний оборот до мільйона гривень і має право найняти до десяти працівників. Допустимі види діяльності: побутові послуги, виробництво і продаж товарів, ресторанний бізнес. У цю групу закон заборонив включати фізосіб, що надають посередницькі послуги з продажу, купівлі, оренди та оцінювання нерухомого майна. Підприємці даної групи можуть надавати послуги населенню або ж «єдиноподатникам».
Третя група. Підприємці, які можуть мати річний оборот до 3 мільйонів гривень і має право найняти до десяти працівників. Таким підприємцям надано можливість працювати в будь-якій сфері, крім виключають перехід на спрощену систему оподаткування. До цієї групи, згідно із законом, належать фізичні особи, які надають посередницькі послуги з продажу, купівлі, оренди та оцінювання нерухомого майна, навіть в тому випадку, якщо їх річний оборот менше мільйона гривень. Підприємці цієї групи мають право надавати послуги всім суб'єктам господарювання, навіть юридичним особам, які знаходяться на звичайній системі оподаткування.
Четверта група. Підприємства, які можуть мати річний оборот до 5 мільйонів гривень і найняти до 50 працівників. Таким фірмам надана можливість працювати в будь-якій сфері, крім тих, що виключають перехід на спрощену систему оподаткування.

Що стосується ставок єдиного податку, то вони теж залежать від групи, до якої був віднесений платник податків.
Для першої групи це від 1 до 10 відсотків мінімальної зарплати (якщо взяти до уваги, що мінімальна зарплата з 1 січня склав 1073 гривні, розмір ставки може бути від 10 гривень 73 копійок до 107 гривень 30 копійок).
Ставка для платників другої групи - від 2 до 20 відсотків мінімальної зарплати (імовірно, з 1 січня - від 21 гривні 46 копійок до 214 гривень 60 копійок).
А ось третя і четверта групи будуть платити в якості єдиного податку якісь відсотки від свого доходу. Три відсотки - у разі якщо підприємство або підприємець є платником ПДВ. П'ять відсотків - при включенні податку на додану вартість до складу єдиного податку.
Зазначимо, що при підрахунку кількості найманих працівників (для визначення групи) не враховуються громадяни, які перебувають у декретній відпустці. А в загальнорічні суму для приватних підприємців не включаються пасивні доходи: відсотки, дивіденди, роялті, страхові виплати та відшкодування, доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на правах власності фізичній особі і використовується в господарській діяльності. Зате як для фізичних, так і для юридичних осіб приймається до уваги матеріал або нематеріальний дохід, такий як сума кредиторської заборгованості, по якій минув термін позовної давності, а також вартість безкоштовно отриманих товарів і послуг. (что есть одним из подводных камней....говоря человеческим языком - это может означать обязательное ведение бухгалтерского учёта ЧПшниками в том числе) (ждём разъяснений)
Несподіванкою стало те, що підприємцям першої та другої груп дали можливість йти у відпустку або на лікарняний. Але тільки в тому випадку, якщо вони не використовують працю найманих працівників. Тоді підприємець може бути звільнений як «відпустки» від сплати єдиного податку протягом календарного місяця в році. Крім того, він має право не вносити єдиний податок за час хвороби (якщо це підтверджено лікарняним), але не більше ніж за 30 календарних днів. Інформація про відпустку чи хвороби (разом з листом непрацездатності) подається до податкових органів за місцем реєстрації одночасно з заявою, складеною в довільній формі.

Я даже не сомневаюсь, что будет какое то "негласное распоряжение" что бы нивелировать эту норму, как по регистрации плательщика НДС.


З неприємного: закон сильно посилює контроль над платниками єдиного податку. Наприклад, тепер підприємствам потрібно буде подавати в податкову службу перелік своїх доходів, отриманих від «єдиноподатників», і сум, перерахованих «спрощенцям».

(и, снова-таки, говоря человеческим языком: санкции за малейшие нарушения законодательства частными предпринимателями в нашей извращенной стране могут быть весьма суровы - Частный предприниматель в случае "конфликтых ситуаций с государством" отвечает всем своим имуществом (о чем многие ЧПшники просто-напросто не ведают) :269:

+
возможность отнесения затрат на ЧПшников в состав валовых расходов не столь прозрачна, как кажется на первый взгляд:

Пункт 139.1.12 Податкового кодексу України, згідно якого платники податку на прибуток не можуть відносити до складу валових витрат, витрати понесені у зв’язку із придбанням товарів, послуг або робіт у платників єдиного податку – фізичних осіб, з нового 2012 року виключається з головного податкового документа країни.

Отже, фізичні особи – платники єдиного податку, з 2012 року знову зможуть працювати з юридичними особами – платниками податку на прибуток. Проте, звичайно, є одне «але». Працювати з платниками податку на прибуток можуть тільки платники єдиного податку другої та третьої групи. При чому друга група, виходячи із структури ч.2 п.291.4 ПКУ (у редакції від 01.01.2012), не має права надавати платникам податку на прибуток послуги, але має право продавати товари.

З цього приводу, після підписання законопроекту Президентом, слід буде почекати роз’яснень податкової служби. Адже всі знають, як вони люблять перекручувати зміст норм податкового законодавства.




Крім того, закон розширює перелік видів діяльності, якими не зможуть займатися «спрощенці». Зокрема, у списку з'явилися страхові та фінансові послуги, а також аудит. Зате працювати на єдиному податку (за певних умов) дозволили ріелторам.
За новим законом єдиний податок не застосовується в багатьох сферах: азартні ігри, обмін іноземної валюти, виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібної торгівлі паливно-мастильних матеріалами в ємностях до 20 літрів і діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива і столових вин), видобуток і продаж дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння (у тому числі органогенного походження), видобуток і продаж корисних копалин. Обмеження також стосується управління підприємствами, надання послуг пошти та зв'язку, продажу предметів мистецтва та антикваріату, організації торгів виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату, організації та проведення гастрольних заходів ...
Не можуть перейти на єдиний податок підприємці, які проводять технічні випробування та дослідження, займаються аудитом, надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, або ж житлові приміщення загальною площею понад 100 квадратних метрів, а також нежитлові приміщення, споруди, будівлі загальною площею понад 300 квадратних метрів. Не дозволяється бути «спрощенцями» страхових (перестрахових) брокерів, банкам, кредитним спілкам, ломбардам, лізинговим компаніям, довірчим товариствам, страховим компаніям, установам накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційним фондам і компаніям, іншим фінансовим установам та реєстраторам цінних паперів.
Перейти на єдиний податок не дозволять суб'єктам господарювання, які на день подання заяви мають податковий борг (крім безнадійних боргів, що виникли внаслідок форс-мажорних обставин).
Не можна не відзначити, що з 2012 року свідоцтво про сплату єдиного податку нарешті стане безстроковим: підприємцям більше не доведеться переоформляти його кожен рік, як зараз.
Старі патенти та свідоцтва будуть діяти до 1 червня 2012.

И, чисто из собственного опыта:
Даже при таких раскладах, гораздо выгоднее быть единоналожником, чем предпринимателем на общей системе.
И однозначно, даже при всех подводных камнях упрощенная система была есть и будет одним из самых простых инструментов оптимизации налогообложения для предприятий (просто нужно понимать, как её рационально использовать) :514:

Добра всем и удачи в бизнесе!

#5 ВНЕ САЙТА   Prots

Prots

    Юнкер

  • Юзер
  • Pip
  • Регистрация: 05 Jan 2009
  • 114 сообщений
  • Авто: тимчасово монопривід
  • Имя:Олег
  • Пол:Мужчина
  • Город:Львів

Отправлено 21 November 2011 - 11:44

Добра всем и удачи в бизнесе!


І вам також!
Дуже дякую за ґрунтовний виклад! :148:

#6 ВНЕ САЙТА   Alex_CONNECT

Alex_CONNECT

    Гвардеец

  • ORM
  • PipPip
  • Регистрация: 27 Sep 2005
  • 3869 сообщений
  • Авто: kyron
  • Имя:Александр
  • Пол:Мужчина
  • Город:Киев

Отправлено 21 November 2011 - 12:22

Да..., уроды убрали звязок с упрощенки, а там реально у народа одна прибыль, затратной то части и нет так много :303:
Ну и бухгалтера толковые нынче снова станут в большом дефиците :264:

#7 ВНЕ САЙТА   Белый

Белый

    Юнкер

  • Юзер
  • Pip
  • Регистрация: 08 Oct 2008
  • 201 сообщений
  • Авто: УАЗ Патриот "HerBarium"
  • Имя:Виктор
  • Город:Киев

Отправлено 21 November 2011 - 18:55

Добра всем и удачи в бизнесе!
[/quote]

Спасибо за исчерпывающие коментарии, к сожалению "виробнитсво" не включено :303: , но будем искать.




Количество пользователей, читающих эту тему: 0

0 пользователей, 0 гостей, 0 скрытых пользователей


© 2004 - 2024 Offroadmaster ®
create & support by PAVLOFF & VOIN