Якщо потрібно зробти шашлик, а м'ясо, як підошва тверде, чи дуже сухе. На 2кг любого м'яса 2чайні ложки солі, 1 чайну ложку соди, 1 літр води. М'ясо шматками 5-7 см залишити на ніч плавати. Перед жаркою за дві години злити, додати спеції, цибулю. Якщо потрібно швидше, мясо ріжемо 2х5 см, заливаємо теплою водою 40-45°С. Дві години, і дві години зі спеціями. Ще великі шматки краще щільно не нанизувати а залишати між ними 1,5см, шампур прогріє його зсередини. Хто любить кислуватий смак, поливає відповідним соусом. Вище читав про кефір і маю власний досвід, для теж сухого м'яса, зайчатина, суха птиця. Але навпаки, спочатку на добу у кефір, або кисле молоко домашнє, а потім паста - олія перетерта зі спеціями і сіллю. Цілі тушки по верху обмотую ще копченим салом, закріплюю шпагатом і нанизую на два шампури.
Один вопрос, зачем из такого мяса делать шашлык? Можно жесткое мясо другим образом приготовить, например потушить или сварить, и будет оно вкусным и мягким, а так издеваться над мясом вымачивая его в воде с содой на ночь, что за польза и вкус от него?